maandag 30 juni 2008

Wat ligt daar?

Deze 3 quilts liggen bij mij op de bank. Ze worden vaak gepakt om lekker onder te duiken. De huiskamer heeft een grote glazen pui waar toch een kou vanaf komt. Het is dan heerlijk om op de bank zo'n quilt over je heen te trekken.

23062008164


De bovenste twee hebben jullie inmiddels gezien en het verhaal hebben jullie gehoord. Nu is de onderste aan de beurt. Kunnen jullie al zien wat het is? Vast wel. Ik heb hem al wel genoemd in mijn eerste of tweede blogje. Oké, ik zal alvast wat meer verklappen, dit is de tekening die er aan vooraf ging:


<img alt="Dscn0061" title="Dscn0061" src="http://quiltelle.web-log.nl/quilts_van_elle/images/2008/06/29/dscn0061.jpg" width="400" height="300" border="0" style="float: left; margin: 0px 5px 5px 0px;"
/>

zaterdag 28 juni 2008

Het verhaal van De eerste.

Deze web-log lijkt wel een sprookje want ook nu zou ik weer kunnen beginnen met: Er was eens... 13 jaar geleden. De eerste vriendin uit mijn vriendenkring was zwanger en dat vond ik heel bijzonder. Ik wilde iets voor haar maken en dat is deze quilt geworden. Toen ik bij haar op kraamvisite was, wist ik het heel zeker; ik wilde mijn kinderwens ook in vervulling laten gaan. Een jaar later werd mijn eerste kindje geboren.
In een map vond ik alle patroontjes die ik voor deze quilt gebruikt heb, grappig om die na zo'n lange tijd uit het mapje te halen voor deze foto:
Dscn0074
De map waarin ik alle patronen bewaar is een dierbaar iets geworden. Alle werktekeningen, voorbeeldjes, foto's en soms zelf verpakkingen (bv. van borduurpatronen) bewaar ik hierin. Het is dus een map vol herinneringen.
Van deze quilt had ik destijds al foto's gemaakt en die bewaar ik bij de patroontjes zoals jullie op deze foto zien. Leuk hoor, om die boerderijdieren, huisjes, bloemetje, boompje, zon, maan en sterren en zeediertjes weer terug te zien. Deze quilt is eerst gebruikt als boxkleed en hij is dus nog steeds bewaard, dat is leuk. Het babietje van toen is inmiddels een leuke 13 jarige knul geworden.

Een detailfoto uit de quilt
Allerlei_juni_2008_012
Omdat ik pas een weekje aan het web-loggen ben, heb ik natuurlijk nog wel het één en ander te laten zien. Het is nu elke dag weer leuk om een keuze te maken uit dat wat ik heb liggen. Ook de andere vriendinnen hebben na mijn oproepje enthousiast hun foto's toegestuurd van de babyquilts die ik voor hen heb gemaakt.
We komen de zomer dus wel door met
bloggen!

De foto van 'De eerste'

Dit is de foto van mijn eerste quilt:
Allerlei_juni_2008_012_1
(Deze quilt is op de machine gemaakt in 1995)

vrijdag 27 juni 2008

Het verhaal van....... de 12 kleintjes

Er was eens.... , in maart '08 in Oisterwijk, een tentoonstelling van miniatuurquilts. Een heel leuke tentoonstelling. Er werden natuurlijk ook lapjes verkocht en ik viel voor 1 lapje, bruin met allerlei kleurtjes erop en met een vleug goud (o zo mooi). Op het lapje stonden randen met verschillende printjes. Ik sneed de lap in stroken zodat ik een printje per baan had. Het waren stroken van 3 en 4 centimeter, dat zouden dus malletjes van 2 en 3 cm worden. Van de stoken sneed ik vierkantjes, driehoekjes en rechthoekjes.
Ik bedacht dat het leuk zou zijn om er blokken van te patchen van 10x10 cm.
Ik zocht er een lichte kleur bij en ik kocht er een donkerbruine bij, sneed daar ook vierkanten en driehoeken van en het feest kon beginnen, het leggen van blokken. Ik heb een lange middag en avond allerlei combinaties uitgeprobeerd en uiteindelijk had ik 12 blokjes gelegd. Deze werden keurig op placemats gelegd en gestapeld en het patchen kon beginnen.
Toen de 12 kleintjes af waren vroeg ik me af wat ik er mee moest. Wat had ik nou aan 12 kleine blokjes?
Ik besloot ze wat te gaan vergroten door er een bruine rand van 3 cm om te gaan zetten en een smal donkerbruin randje om ze misschien op de punt te kunnen zetten. Dus toen had ik 12, wat grotere blokken. Uiteindelijk zijn de 12 blokken in een quilt verwerkt en 4 van deze blokken zijn inmiddels gequilt en dus foto-waardig. Jullie krijgen deze vast te zien, de rest kan helaas nog niet geshowd worden (rijgdraden) en ook de rest van het verhaal laat op zich wachten tot er weer een deel gequilt is
.
Elle

27062008174
27062008175
27062008176
27062008177

donderdag 26 juni 2008

Plannen

Volgende week vertrekken we naar de camping en natuurlijk gaan er quiltspulletjes mee. De quilt die ik aan het doorpitten ben gaat mee en ik wil gaan starten met de Cheetah-quilt.
In Rijswijk kocht ik een lapje waar een heleboel Cheetahs (jachtluipaarden) opstaan. Dat was precies op het moment dat mijn jongste zoon zijn spreekbeurt over cheetahs aan het houden was. Jullie begrijpen het al, hij is helemaal dol op cheetahs. Dat lapje moest ik dus hebben. Van die lap heb ik stukjes geknipt van 4x4 en 8x8 cm zodat de cheetahs er mooi opstaan. Later heb ik er een zwarte en een lichte lap en een bruine batik bijgekocht.

22062008150
Zelf heb ik ook nog wat stofjes die er mooi bijkleuren. Om wat ideeën te krijgen ben ik de zwarte en lichte stof in stroken en stukjes gaan knippen om te kijken wat ik er mee kan. Ik heb nu een bakje gevuld met stukjes stof maar ik ben er nog niet lang niet uit. Dat gaat dus mee op vakantie.

22062008149

De quilt die ik nu aan het doorpitten ben wordt ook erg naar mijn zin. Nog even geduld, ik ga hem laten zien maar ik vind 'm met rijgdraden niet zo mooi op de foto staan.

woensdag 25 juni 2008

Het quilten van Tim's Tops

Tja, en dan moet er gequilt gaan worden. Ik had pas 1 werkstuk gequilt en daar hoefde ik zelf niet veel over na te denken, ik maakte het voorbeeld gewoon na. Nu moest ik zelf een quiltplan maken. Ik wilde met het quilten graag iets toevoegen en niet binnen de naadjes blijven. Ik zag in de quilt bepaalde vormen van bergtoppen waarbij de lichtste kleur er hier en daar uitsprong. Die heb ik gemarkeerd. Daarna ben ik de lijnen gaan trekken waardoor er achter elkaarstaande bergen gesuggereerd worden. De lichtste toppen mochten het meest naar voren komen en kregen dus 2 quiltlijnen. Hoe verder de 'bergen' naar achter staan, hoe meer quiltlijnen ze kregen. Zo is het lijnenspel tot stand gekomen. Met rijgdraden op de quilt uitgeprobeerd en later de precieze lijnen getekend met de blauwe stift.

21042008029

Voor de rand heb ik de mal van de driehoeken gebruikt.

21042008031


Op 20 april een lichte sluitbies er omheen zodat de quilt op 21 april af was toen mijn zoon een behandeling moest ondergaan aan zijn kaak. Bij thuiskomst uit het ziekenhuis kon ik hem de quilt geven om lekker onder te gaan liggen als troost. Dat was een mooi
moment.

maandag 23 juni 2008

Het verhaal van Tim's Tops

Nadat de sampler af was, wilde ik een quilt gaan maken voor mijn oudste zoon. Bijna 12 jaar, net een nieuwe kamer in grijs met rood. Het moest dus stoer zijn en op zijn nieuwe kamer passen. Ik bladerde door boeken om inspiratie op te doen en vond het in dit boek:
23062008156
Je ziet 'm al, onder de titel.
In dit boek worden oude quilts gebruikt als inspiratie voor nieuwe quilts. De oude quilt is deze:
23062008160_6
En de quilt die daarop geïnspireerd is, is deze:
23062008158

Dat ging het worden, een quilt met driehoeken, een lichte bovenkant en een donkere onderkant. Ik wilde er een verloop van licht naar donker in hebben, dat leek me leuk om uit te puzzelen.
Ik ging naar quiltshop Leur om lapjes bij dit idee te gaan zoeken. Ik houd niet zo van sneeuwwit en koos dus voor cremewit in verschillende tinten en dan via grijs naar zwart. Ook nam ik er rood bij maar die heb ik uiteindelijk niet gebruikt.
Ik begon met de keuze voor een afmeting van de driehoek en ging een aantal driehoeken
snijden.
23062008161
Ook in de zwarte lapjes zit wel kleurverschil door de verschillende prints, dat is op deze foto beter te zien:
23062008163
En toen kon het leuke werk beginnen. De lapjes op een kleed neerleggen om te zien hoe ik het wilde en wat het effect is. Ik ben hier een paar dagen mee bezig geweest en toen was ik tevreden over het resultaat.
De twee middelste kleuren (de steenprint en de lichtste grijze) zijn zowel als onderkant als bovenkant gebruikt. Ik maakte vaste combinaties van een lichte en donkere kleur en had zo in totaal 7 combinaties.
Toen ik tevreden was heb ik de lapjes per horizontale rij opgestapeld en had zo 20 stapeltjes van 20 driehoeken (en 2 halve driehoeken per rij).

Zo is het middenstuk ontstaan. Daarna ging ik in de weer met de rode lap maar die kon ik niet kwijt in mijn werkstuk. Ik vond dat een zwarte bies een mooi kader bood aan de driehoeken. Een lichte rand van reststukken maakten de quilt groter zonder de aandacht van het middenstuk te halen. Ik was er helemaal blij mee.
Toen de top klaar was kwam ik voor de vraag te staan hoe ik het zou gaan quilten. Dat is weer een verhaal op zich en die houden jullie te goed.
Groetjes,

Elle

zondag 22 juni 2008

Foto van Tim's Tops

Ik zal de foto van Tim's Tops vast plaatsen, dan krijgen jullie een ander keer het verhaal erbij.

21042008029_9
(Eigen ontwerp. Deze quilt is met de hand genaaid en gequilt. November 2007- 21 april 2008)

Foto van Tim's Tops

Ik zal de foto van Tim's Tops vast plaatsen, dan krijgen jullie een ander keer het verhaal erbij.

21042008029_9
(Eigen ontwerp. Deze quilt is met de hand genaaid en gequilt. November 2007- 21 april 2008)

Verhaal bij de sampler

De sampler is gemaakt tijdens een cursus bij quiltshop Leur. In september 2006 ben ik er aan begonnen en in november 2007 was hij klaar. Tijdens de cursus van 1x per twee weken, maakten we steeds een blok en de laatste 2 lessen werden besteed aan de keuze van de tussenbanen en tussenblokjes en het afwerken van de top. Zelf hebben we de quilt thuis afgemaakt. Ik vind het een leuk beginwerkstuk geworden. Leuk om de verschillende technieken van de blokken te leren kennen en te spelen met kleur. Op dat gebied heb ik nog veel te leren, kleuren kiezen vind ik moeilijk en ik heb er niet zo'n goed gevoel voor. Het was vooral leuk om van alle medecursisten de resultaten te zien en zo de verschillende mogelijkheden te ontdekken. Ik zal enkele blokken van de quilt laten zien en ondertussen het verhaal vertellen.21042008018_1_1Tijdens deze cursus ontdekte ik hoe leuk ik het vind om met de hand de top in elkaar te zetten en door te pitten. Gezellig werk dat makkelijk mee te nemen is. De blokken waar veel wit in zit vind ik het meest sprekend en ook de roze/rode elementen frissen de quilt lekker op. Ik gebruik de quilt lekker op de bank tijdens het luieren voor de tv.21042008018_1_2
Voordat ik deze sampler gemaakt heb, heb ik ook al wel quilts gemaakt maar dan op de machine. Enkele babyquilts voor vriendinnen die een kindje kregen en een voetbaldeken voor mijn jongste zoon. Ik zal mijn vriendinnen vragen of ze hun kleed nog hebben en willen fotograferen zodat ik ze kan laten zien.
21042008018_1_3
Nadat ik de sampler af had, ben ik een quilt voor mijn oudste zoon gaan maken. Ook die zal binnenkort aan bod komen maar we doen het rustig aan, we hebben de tijd toch? Ook wil ik wat vertellen over de werkstukken waar ik nu mee bezig ben en de plannen die ik heb. Ik heb ook leuke stofjes liggen die ik zal laten zien. Wie weet hebben jullie daar leuke ideeen bij.
21042008018_1_4Het uiterlijk van deze web-log kan nog wel wat gaan veranderen, ik ben nog aan het zoeken hoe ik het het leukst vind en hoe ik foto's goed neer kan zetten. Het is nog zoeken en uitproberen.
Elle

zaterdag 21 juni 2008

Foto van de sampler

Helaas, Nederland heeft de kwartfinale verloren. Een minder leuk einde van een gezellig verjaardagsfeest van mijn beide zoons. Om in de Nederlandse sfeer te blijven zal ik mijn rood-wit-blauwe sampler showen.

Elle

21042008018_1_11(Deze quilt is met de hand genaaid en gequilt. 2006-2007)

vrijdag 20 juni 2008

20 juni, eerste blogje

Mijn eerste blogje, daar gaat ie dan, mijn quiltbelevenissen van vandaag.
Vandaag is de laatste les geweest van een cursus quilttechnieken Bij Quiltshop Leur in Etten-Leur van Ilse. Het waren 5 leuke en leerzame lessen met technieken als duimquilten (erg makkelijk en praktisch), randen tekenen, quiltpatronen passend maken in je werkstuk etc. Veel geleerd en ......het was gezellig.

In september 2006 ben ik bij Quiltshop Leur begonnen met een basiscursus en vervolgcursus. We maakten een sampler met 12 blokken die we uiteindelijk zelf afwerkten tot een complete quilt. We waren met 9 cursisten en allemaal raakten we enthousiast. We besloten als groepje bij elkaar te blijven komen en nu volgden we dus met een aantal de cursus quilttechnieken.

Foto's van de sampler en van de quilttechnieken houden jullie tegoed. Ook foto's en beschrijving van andere werkstukken zullen z.s.m. op mijn web-log komen. Dit was pas het begin....wordt vervolgd.

Tot Gauw,
Elle

Welkom op mijn blog

Hallo allemaal,
Omdat ik zo geniet van het volgen van quiltblogs, lijkt het me leuk om mijn quiltbelevenissen met jullie te delen. Dus, veel kijk- en leesplezier.Groetjes Elle